E-sport øker i popularitet i Norge

E-sport har lenge vært populært i utlandet, men nå ser vi en tilsvarende trend i Norge. De siste årene har det dukket opp en rekke norske organisasjoner med internasjonale ambisjoner, så det er liten tvil om at norske spillere begynner å fatte interesse for E-sport. Tidligere har profilerte norske E-sport utøvere reist til utlandet, men med organisasjoner som Nordavind og Heroic har det nå åpnet seg muligheter her hjemme også.

Noe av det som har gjort E-sport så populært er tilgjengeligheten som idretten byr på. Det er typisk at alle arrangementer streames gratis på nett, noe som betyr at tilskuere fra hele verden kan følge med på sine favoritter. Når det er sagt, så har betting en viktig rolle for den økte populariteten. Dette ser vi spesielt rundt den økte populariteten til CS GO odds som har etablert seg i Norge blant unge voksne.

Hvorfor er E-sport så populært?

Som vi var inne på tidligere, er E-sport en av svært få idretter som tilbyr gratis tilgang for seere over hele verden. Dette har vi lenge sett på internasjonale mesterskap fra USA og Asia, men nå begynner flere norske mesterskap også å strømmes internasjonalt. Dette betyr at fans kan følge med på kamper uansett hvor de befinner seg, noe som styrker idretten ytterligere.

Spesielt blant unge voksne har E-sport blitt en viktig idrett, og mange profilerte spillere kan anses som superstjerner internasjonalt. Dette skyldes delvis enkel tilgang til streaming, men også at personligheter innen E-sport i utstrakt grad har sin egen following. Organisasjoner innen E-sport har lenge hatt et større fokus på sosiale medier enn tradisjonelle idrettsklubber, noe som etablerer spillerne som egne stemmer med fans over hele verden.

Nettopp dette har gjort at mange følger stjernene både på og utenfor banen, der amerikanske FaZe er det beste eksemplet på nettopp dette. Selskapet er en av de største innen E-sport, men har også skapt utgangspunktet for en suksessfull LifeStyle organisasjon. Her hjemme forsøker nå selskaper som Heroic, 00 Nation og Nordavind å gjøre det samme.

E-sport i Norge

E-sport har lenge vært populært i Norden, men Norge har hengt etter Sverige og Danmark på dette området. Vi mistenker at dette skyldes manglende investor interesse, noe som heldigvis har endret seg de siste årene. Flere profilerte investorer har de seneste årene gått tungt inn i E-sport, så Norge har endelig begynt å utvikle sin egen E-sport scene.

Blant annet har flere kjente TV-personligheter brukt sin merkevare for å etablere organisasjoner, men også rene finansielle investorer har sett verdien av internasjonal E-sport. Både i Sverige og Danmark finnes det børsnoterte organisasjoner, noe vi foreløpig ikke har i Norge. Imidlertid går utviklingen fort, så det er bare et tidsspørsmål før de største norske aktørene kommer opp på et internasjonalt nivå.

Konklusjon

E-sport har økt kraftig i popularitet i Norge, noe som har resultert i at det nå finnes flere norske E-sport organisasjoner som er godt etablert. Selv om Norge foreløpig ligger langt bak Sverige og Danmark, har de norske lagene gjort seg godt bemerket internasjonalt, noe som kan være starten på en ny epoke.